Kravatsız kadınlar

Her parlamentoda olduğu gibi TBMM'nde de protokol müdürleri var. Mesela Başbakan'ın, Dışişleri Bakanı'nın yanına çıkacaksanız, mutlaka bir kravatınız olmak zorundadır. Bir ceketiniz ve bir kravatınız olacak. Yoksa, protokol müdürünün yiyecekmiş gibi bakışları arasında boğazlı kazakla bu kuralı delebilirsiniz -belki!..
(Tabii önemli biriyle birlikteyseniz!)
Kısacası, politika esnafının bir üniforması var ve bu üniforma, hem bir erkek üniformasıdır, hem de tüm dünyada aynıdır. Amerika'dan Çin'e, oradan Afrika'ya, -Fiji adaları dahil heryerde politikacılar üniformalıdır: Ceket-pantolon-gömlek-kravat. Ama Hırvat icadı kravat özellikle önemlidir, zira bu üniformanın en erkek tarafıdır.
Kadınlar politika denen erkek bataklığına erkeklerden sonra düştüklerinden, onların bir "Politikacı kadın üniforması" yok -iyi ki de yok.
Erkekler, erkek kafalarıyla kadınlara politikada da kendilerine göre normlar koymuşlardır. Mesela TBMM, benim Cumhurbaşkanı adayım Şafak Pavey sayesinde kadın vekillerin etek giymek zorunluluğunu 2011'de kaldırdı. Pavey engelli güzel bir kadın ve onun protezini gözlerden gizlemek adına bir değişiklik yapıldı. Ama gerçek değişmedi. Kadınların parlamentolarda nasıl giyinmeleri gerektiğini en kesin haliyle Ukrayna Parlamentosu 2009'da tarif etmiş: Kadın Milletvekillerinin "kısa etek, topuklu ayakkabı ve göze batan desenli elbiseler giymeleri, kıpkırmızı ruj sürmeleri yasaktır."
"Önemli şeyler konuşan" erkeklerin aklı karışmasın!
Bu konu genellikle pek gerektiği kadar önemsenmez ama, kadınların saçı, süsü, giyimi, erkeklerden daha önem verdikleri, karakterlerini de yansıtan bir şeydir. Kadınlar erkeklere bakıp Çin ordusu gibi dünyanın her köşe bucağında aynı kravatlı üniformayı taşımıyorlar.
Siyasetin ritüelleri de, dili de, kıyafeti kadar erkek. Siyaset, iddiaların tersine kadın-erkek eşitliği temelinde yapılan bir şey değil. Kadınların hayata yaklaşım tarzları da, gizimleri gibi erkeklerden ve erkek tipi politikadan farklı. Erkeklerin siyaset dünyasına giren kadınlar da başarılı olabilmek için erkeklerin dilini konuşuyorlar -idi...
Şimdi politika denen nanenin ne kadar "erkek" bir şey olduğunun bilincine varan güçlü bir kadın kamuoyu geliyor ve erkek tipi politikayı kadın tipi bir politikaya dönüştürebileceğinin -önce- farkına varıyor.
Ve erkek iktidarının façasını bozmak için onu neresinden tutacağını da biliyor!..
Pardon?!..
Evet bildiniz: kravatından!..