Dünyanın en güzel otomobili Bugatti 57 SC Atlantic

Şu anda dünyanın en pahalı otomobiline bakıyorsunuz. Sizce Dünyanın en güzel otomobili olmasa da, en güzellerinden diyebilir miyiz?
Otomobil tutkunu değilim, ama bu küçük ve hızlı otomobil inanılmaz güzel. Bugatti'nin 1938 model bu arabasını bana Kızkardeşim gösterdi.
Bu dalga, gerçek bir sanat eseri!..
Eh zaten sanatçı bir aileden geliyor Ettore Arco Isidoro Bugatti. Firmanın kurucusu 1881 doğumlu bu adamın ailesinden Jean Bugatti tarafından stilize edilmiş 57 SC Atlantic, 1930'lu yılların en güzel spor otomobili. Jean Bugatti, Atlantic'i Paris otomobil salonları için yapmış. 1936 ve 1938 yılları arasında, 57 SC modeli toplam 41 otomobil üretmiş Bugatti, ama "Atlantic"ten sadece 4 tane... Bu estetik alet, daha o yıllarda satte ikiyüz kilometre hız yapabiliyormuş, ikiyüz beygir gücünde bir mücevher. Otomobillerden ikisi kayıp.
Zevkler tartışılır elbette ve -sizi bilmem ama- bence bu otomobil, 1930'lu yılların en güzel spor otomobilidir!..
İddiamı gerekçelendirmeyi düşünmüyorum. Otomobilin hikayesi, dizaynı, yapımında kullanılan malzeme ve daha birçok şey, gerçekten dikkat çekici. Dünyada sadece iki adet olan bu otomobilden birinin sahibi Ralph Lauren, diğeri de Peter Williamson.
Otomobilin yan camları su damlalarına benziyor. En önemli özelliği arabanın sırtındaki yüzgece benzer enli ek yeri! Otomobilin burnundan kuyruk sokumuna kadar uzanan bu önemli detay, otomobilin ilk yapıldığı dönemde özel bir hafif metalden imal edilmesi ve bu kaynak yapılamaması. Arabanın parçalarını birarada tutabilmek için böyle bir çare bulunmuş ve dizayna fevkalade entegre edilmiş.
Bugatti'nin ürettiği otomobillerin sayısına bakıyorsunuz: 1901'deki ilk otomobili elde yapılmış, bir adet. 1905 model otomobili iki adet. 1910-1914 arasındaki modeli 435 adet. Ama planlanan birçok model hiç üretilememiş. Sipariş üzerine üretildiğinden, projeler yatmış. En çok satılan Bugatti, 1927-1931 arasında çıkan 44 numaralı tip. 1095 adet üretilmiş. 1960'lı yıllarda kapanan butik tipi otomobil üreticisi Bugatti firmasının otomobilleri, halen dünyanın en pahalı otomobilleri sayılıyor.
Açık artırmayla klasik arabalar satan Gooding and Company'nin bu arabalardan birinin fiyatını "30-40 milyon Dolar arasında olacak" diye duyurması, klasik otomobillerle ilgilenen zevat arasında öyle bir fırtınaya neden olmuş olmalı ki, fırtınanın şiddeti, minnacık siyah bir otomobile binen Kızkardeşime kadar ulaşmış. Söylendiği kadarıyla Bugatti, tüm zamanların otomobil fiyatı rekorlarını da kırmış oluyor. Şaka bir yana, bu kadar güzel bir otomobilin değerinin para ile ölçülmekten çıktığını gösterir bir emare bu ve tabii parasını ne yapacağını bilemeyen neoliberalizm çağı zenginlerinin abartısı.
Dizaynı 1930'lu yılları andıran veya tamamen bugünkünden farklı otomobiller neden yapılmaz, anlayamam! Neredeyse tamamında hız tahdidi bulunan bir dünyada, esasen hepsi birbirine benzeyen arabalardan daha farklı, estetik şeyler yapmayı düşünen yok mu?
(Mutlaka vardır...)