Eski model ajan Johnny Hazard...

Eskiden çok Teksas-Tommiks okumuş biri olarak, nostalji babından renksiz Türk (aslıkda çoğu İtalyan) çizgi romanlarını bugün de elime aldığım olur ama soluğum onuncu sayfaya kadar yetmez. Sıkılırım. Ve sonra bu yüzeysel, basit, tekrarlanan klişeleriyle eski çizgi romanları bir kenara atarım! Çizgi roman, yani Redkit'in çizeri Morris'in taktığı adıyla "Dokuzuncu Sanat" benim için vazgeçilmez önemde bir sanat dalı. Türkçe son olarak Paul Auster'in "Cam Kent" romanından uyarlanmış Karasik/Mazzuchelli çizgilerini okudum. Bu sanatın son büyük ustası François Bourgeon'un hayranlarından biri olduğumu belirtmeliyim. Yaşayan ustalar çok elbette, Enki Bilal'ı da unutmamalı mesela. Türkiye'de çıkan çizgi romanları da izlerim elbette. Ayrı bir yazı konusudur. Ama Johnny Hazard'ı atlamışım -ya da şöyle: Gazetelerden bu Strip'i hatırlıyorum, ama kitap formatında yayınlandığını hiç görmemiştim. Kitabı hemen aldım ve bir süre
1944'de, Dünya Savaşının sonucunun aşağı-yukarı belli olduğu bir dönemde Frank Robins tarafından çizilmeye başlanan bir ajan Hazard, "tam" bir Amerikalı WASP. O kısacık maceraların beni çeken ve bu kez sonuna kadar okumamı sağlayan şey, Amerikan Çağı'nın iğrendiğim "Süperkahramanlar" çizgisinin çok dığında bir yerde durması ve bir Strip için zamanın iyilerinden biri olduğunu göstermesi. Dinamik, fırça ile çizilmiş kareler. Hareketli sahneler. O dönemin füze göğüslü kadınları (o zamanın sütyenlerinin marifeti olmalı!) Beyne takılan ve Sputnik'e benzeyen mikroçipler. Maymuna benzetilmiş Çinliler. Gorile benzetilmiş Ruslar. Soğuk Savaş'ın tüm klişelerinin abartmadan işlendiği ve tadında bırakıldığı bir tür kibar James Bond. Ve bu İngiliz ajan gibi Kazanovalık yapmayan, ama onlara "Kızım" (Girl) diye seslenen biri. Hazard bir pilot. Dövüşürken elinin keskin kenarıyla Judo vuruşları yapıyor. Doğunun dövüş sporlarının Batı'da ilk keşfedildiği yıllar. Frank Robins diziyi 1977'ye kadar çizmiş. Demirbaş yayıncılık tarafından yayınlanan ilk Johnny Hazard cildi, 25.12.1967 ile 24.02.1969 arasında çizilmiş Striplerden oluşuyor.
Frank Robbins hayatına, "Harika Çocuk" olarak başlamış ve daha dokuz yaşındayken çizgileriyle ödül kazanmış. New York'daki National Academy of Design'a alınmış ve 1929'daki büyük ekonomik kriz sırasında okuldan ayrılıp reklam ajanslarında çalışmaya başlamış. Yaptığı tablolar, müzelerde sergileniyor. Ama asıl ününü"Johnny Hazard"a borçlu. Robbins aynı dönemde DC Comics adlı dev çizgi roman yayınevi için de birçok ünlü tipin hazırlanmasında çalışmış. "Dedective Comics", bunlar arasından benim ilk aklıma gelen. Ama listesinde o bed "Batman" ve "The Flash" gibi tipler de var. 1970'li yılların ortasında Marvel Comics'e geçmiş ve mesela "Captain America" adlı milliyetçi süper kahramanın çiziminde çalışmış.