Aniden...

Bazı şeyler aniden olur...
Aslında pek de şaşırmazsınız, ama olayların hızına ve kesinliğine şaşırırsınız.
Örnekler çoktur. Mesela, çok dil bilen ve linguistiğe ilgisini hiç yitirmeyen yakınlarınız varsa, şöyle bir şeyi duymuşsunuzdur:
Naziler Arnavutluk'a girip işgal edeceklerdir ama Alman birliklerinin komutanı, Arnavutça bilen tek kişi bulamaz. Bunun üzerine, on küsür dil konuşan bir tercümanı çağırtır ve ona şöyle bir emir verir:
Sana bir hafta mühlet, bu sürede Arnavutçayı öğrenip bana tercümanlık yapacaksın. Yapamazsan, kurşuna dizileceksin. Olay gerçektir ve adam Arnavutçayı sahiden de öğrenir. Bu dili öğrenen bir kadınla tanışmıştım ve bana, "'A' harfinden başladım" diye şaka yapmıştı -ne kadar şaka ne kadar ciddi bilmiyorum, ama o da dört dil konuşuyordu ve 'B' harfinden Bulgarcayla ilgilenmeye başlamıştı bile. Dilin kodlarını çözünce, gerisinin hızla geldiğini söylüyordu. Bazen birşeyi, çok çabalamanıza rağmen uzun süre anlayamıyor, ama tek bir işaretle hemen anlayıveriyorsunuz.
İnsan kendi hakkında da böyle anlar yaşıyor -zaten tüm ani idrak durumları, aynı modele uygun değil mi?
Bazen, hiç ummadığınız anda, gökkubbenin bu tarafında ne demeye doğduğunuzu ve ne aradığınızı bir anda anlayabilirsiniz. Çok kesin bir durum olduğundan, hiçbir kuşkunuzun kalmadığı, bütün belirsizliklerin ortadan kalktığı, çok hızlı bir öğrenme ve anlama durumudur. Eskiler, buna, "kendi ruhundan öğrenmek diyorlar". Sessiz, sakin, aydınlık, sevinçli bir huzur vaziyeti. Etrafınızdaki herşeyin yeni bir anlam kazanıp başka bir ışıkta parladığı, elinizdeki işleri bir kenera fırlatıp attığınız, artık birşeyler peşinde koşmanıza gerek kalmadığını idrak ettiğiniz, nereye gitmeniz ve ne yapmanız gerektiğini çok iyi bildiğiniz, bunu güle oynaya yapacak durumda olduğunuz bir hal ve vaziyet...
Böyle anlar geldiğinde -ki artık eskisinden çok daha sık gelebilir- gelecek için kafa patlatmayı bırakıp ânın içinde eriyin ve güzel bir yerde oturup enginlere bakarak ânı sonsuzlaştırın. Yeni bir dünya kuruluyor ve o dünyayı siz kuruyorsunuz, -Siz, enginlere bakanlar...